Glem ikke din pension, når virksomheden er i vækst
Tal pension med din erhvervsrådgiver i Sydbank

Når du er selvstændig erhvervsdrivende, har du ofte fokus på at drive virksomheden godt og mindre fokus på at sikre dig selv nu og fremover. Men selv i en ung alder er det vigtigt, at du kommer godt i gang med at planlægge din pensionsopsparing og ikke mindst sikrer dig mod tab af erhvervsevne. Det gælder om at finde en balance, der både tilgodeser din virksomheds udvikling og din og din families tryghed – også selvom din virksomhed er ved at vokse sig større, og behovet for likviditet er stort. 

I Sydbank kan du få rådgivning og sparring, så du kan finde den løsning, der giver bedst mening for dig og din virksomhed. Både ud fra økonomiske og skattemæssige betragtninger og ud fra dine værdier, prioriteter og ønsker til fremtiden.

Unge selvstændige skal tilgodese både likviditet og pension

Danske virksomheder har fart på lige nu og oplever derfor en høj vækst og gode resultater. Det gælder ikke mindst de mange håndværksvirksomheder, lyder det fra erhvervsrådgiver Lars Stieper Karbing fra Sydbanks erhvervsafdeling i Esbjerg. 

- De gode tider betyder, at mange virksomheder har et pænt overskud og en god likviditet. Rigelig med likviditet er naturligvis godt for virksomhederne, som måske frygter, at transport- og leverancekriser kan skabe økonomiske problemer og måske udløse ekstra behov for midler, forklarer han. 

Lars Stieper Karbing oplever, at mange erhvervsdrivende – også yngre – opsparer likviditetsoverskuddet i virksomheden, hvilket er en mulighed, hvis man anvender virksomhedsordningen. På den måde sikrer de likviditeten, og samtidig anser mange erhvervsdrivende virksomheden som en del af deres pensionsopsparing. Lønnen, eller sagt med andre ord: det man trækker ud fra virksomheden til privatforbrug, holdes ofte lige under topskattegrænsen, så den løbende beskatning er lavest mulig. 

Find den rigtige fordeling af opsparingen

Mange virksomhedsejere forventer, at de som pensionister løbende kan trække indkomst ud af virksomhedsordningen. Det vil dog kræve, at de fortsat driver erhvervsmæssig virksomhed, da opsparingen ellers kommer til beskatning på én gang. Derudover er der grænser for, hvor meget man kan hæve af indkomst fra virksomhedsordningen, uden at folkepensionens grundbeløb bliver nedsat. 

Dorte Larsen, Senior Partner ved BDO Statsautoriseret revisionsselskab, der også rådgiver mange selvstændige, er enig: 

- Opsparing alene i virksomheden er ikke den bedste form for pensionsopsparing, og derfor rådgiver vi også kunderne om en bedre spredning af overskuddet, forklarer hun. 

- Som rådgiver er det vigtigt, at vi sammen med kunderne ser på, om deres planer nu og her – og i fremtiden – matcher den måde, hvorpå de placerer virksomhedens overskydende likviditet, uddyber hun og bakkes op af Lars Stieper Karbing. 

Derfor råder de kunderne til at placere deres formue i forskellige kasser, så de får mere fleksibilitet – både i forhold til virksomhedens likviditetsbehov og i forhold til skatten. 

Indskyd op til 30 % af virksomhedens overskud via 30 %'s-ordningen

Den rette fordeling af formuen kan nemlig få en væsentlig betydning for beskatningen. Fx kan en selvstændig erhvervsdrivende via 30 %’s ordningen indskyde op til 30 % af virksomhedens regulerede overskud på en pensionsordning med livsvarig udbetaling med fuldt skattefradrag. 

Samtidig beskattes afkastet af pensioner med en lavere skattesats end frie midler, virksomhedsmidler og selskabsmidler. Det kan give ekstra vind i opsparingen for unge virksomhedsejere.  

Hvordan den endelige fordeling skal være, afhænger både af virksomhedens planer og ønsker for vækst på den kortere bane og ønsket om at sikre familiens tryghed på den lange bane.

- Her er ingen faste løsninger, forklarer Lars Stieper Karbing, som understreger, at han altid gennemgår de forskellige økonomiske scenarier, så kunden er godt klædt på til at træffe den rigtige beslutning for både virksomheden og familien.   

Find den rigtige pensionsordning i Sydbank

Derfor skal unge selvstændige både tænke forsikring og pension

Mange unge virksomhedsejere forsikrer ikke virksomhedens vigtigste aktiv – nemlig dem selv. Enten fordi de glemmer at få det gjort, eller fordi de måske synes, at det er meget dyrt. 

Men det er den vigtigste forsikring, vi overhovedet har, lyder det fra Sydbanks pensionsrådgiver Susanne Kierkegaard: 

- En arbejdsulykke kan nemlig vende op og ned på livet for en ung håndværksmester, der kommer til skade og bliver uarbejdsdygtig og derfor må lukke virksomheden. Hvis ikke forsikringen er på plads, betyder det, at den unge selvstændige i en alder af måske kun 25 år står næsten uden indtægt fremover, er advarslen fra Susanne Kierkegaard. 

- Derfor anbefaler vi altid, at du tegner personforsikringer i tilknytning til din pensionsordning. Så er du og din familie sikret ved nedsat erhvervsevne, kritisk sygdom eller dødsfald, forklarer hun. 

Erhvervsrådgiver Lars Stieper Karbing kan nikke genkendende til det billede: 

- Jeg spørger altid ind til, om kundens nuværende forsikringsdækninger er nok? Og for mange yngre erhvervsdrivende viser det sig ofte, at det slet ikke er tilfældet. Især de to vigtigste forsikringer mod tab af erhvervsevne og dødsfaldsdækning skal ofte justeres betragteligt op, forklarer han. 

Udnyt skattefordelene og sæt 30 % af virksomhedens overskud af til pension

Læs mere om pension til selvstændige


Næste artikel