Husk din pension:
Sæt op til 30 % af virksomhedens overskud ind på din pension med 30-%-ordningen

Som virksomhedsejer skal du være opmærksom på at sprede det opsparede overskud, så det hele ikke placeres i virksomheden. En del af overskuddet kan med fordel placeres i en pensionsordning.

Mange personligt ejede virksomheder drives primært af ejeren selv og med hjælp fra ægtefællen. Selvom du som virksomhedsejer klarer dig godt, med et solidt overskud og god luft til at trække løn til dig selv og aflønne din ægtefælle, så skal du være opmærksom på at sprede det opsparede overskud, så det hele ikke placeres i virksomheden. Det kan komme både dig og familien til gode, er meldingen fra Sydbanks erhvervsrådgiver Lars Stieper Karbing fra Sydbanks erhvervsafdeling i Esbjerg. 

Lars Stieper Karbing møder af og til virksomhedsejere, som har valgt kun at placere et symbolsk beløb på en pensionsordning. Resten af opsparingen er i stedet typisk placeret i virksomhedsordningen. 

- Hvis virksomheden har et større opsparet overskud, er ejeren afhængig af at kunne holde liv i virksomheden for at undgå beskatning på én gang, forklarer han. – Betingelsen for at kunne bevare virksomhedsordningen og dermed det opsparede overskud fra tidligere år er, at der drives erhvervsmæssig virksomhed.  

Få hjælp i Sydbank til at fordele virksomhedens opsparing

- Vi anbefaler vores kunder, at de fordeler opsparingen mellem virksomhed og pension, så ejeren på den måde spreder sin formue, forklarer Lars Stieper Karbing. 

Dorte Larsen, Senior Partner ved BDO Statsautoriseret revisionsselskab, mener også, at det er en vigtig rådgivning. Ønsker kunden ikke at fortsætte med at drive en form for erhvervsvirksomhed som pensionist – eller ikke er i stand til det – kan det have alvorlige skattemæssige konsekvenser, hvis ejeren vælger at ophøre med driften med en stor opsparing i virksomheden. 

Hvis virksomhedsejeren og ægtefællen nærmer sig pensionsalderen uden at have fordelt opsparingen mellem pension og virksomhed, kan det give store skår i drømmen om de lange ferier eller andre planer for et tidligt otium, lyder dommen fra Dorte Larsen. Parret er nemlig alt for sårbare, da hele deres indkomst skal komme fra virksomheden, lyder det samstemmende fra Dorte Larsen og Lars Stieper Karbing: 

- De vil begge blive hårdt beskattet, hvis de går på pension og stopper med at drive virksomhed, da det overskud, de har sparet op i virksomheden, skal beskattes på én gang – som regel til topskat. Hermed risikerer de, at deres indkomst vil falde drastisk, når de går på pension. Alternativt skal de fortsætte med at drive virksomhed fx med en udlejningsejendom, så de fortsat kan blive beskattet efter virksomhedsordningen. Her skal man dog være opmærksom, at der er grænser for, hvor meget man kan hæve ud af det opsparede overskud fra tidligere år, uden at man får reduceret folkepensionens grundbeløb, forklarer de. 

Især erhvervsdrivende, der er tæt på den alder, hvor de gerne vil trække sig tilbage, skal have øjnene op for de skattemæssige konsekvenser, der kan være ved en tidlig tilbagetrækning, lyder det afslutningsvis fra Lars Stieper Karbing. 

Læs mere om dine pensionsmuligheder i Sydbank

Test soliditet og pensionsindbetaling med Sydbanks Strategikompas

Lars Stieper Karbings anbefaling er, at virksomhedsejere altid inddrager pensionsplanlægning på deres møder med deres erhvervsrådgiver. 

I Sydbank anvender erhvervsrådgiverne bankens strategikompas, hvor rådgiver bl.a. kan simulere virksomhedens soliditet, hvis ejeren fx placerer en del af de opsparede midler i pension og ikke udelukkende i virksomheden. 

På den måde kan en kunde få beregnet, hvor meget af overskuddet der med fordel kan indbetales på livsvarig livrente efter fx 30 %’s-reglen, vel at mærke uden at gå på kompromis med virksomhedens soliditetsbehov. 

Læs mere om Sydbanks Strategikompas

Fyld op på din livsvarige livrente via 30-%'s-ordningen

Med 30 %’s-ordningen kan du som selvstændig erhvervsdrivende indsætte op til 30 % af virksomhedens regulerede overskud på en livsvarig livrente med fuldt fradrag i indbetalingsåret. Hermed lægger du penge til side til pensionen – samtidig med at du fordeler din formue i flere skattemiljøer og dermed bliver mindre sårbar over for ændrede skatteregler.

Læs mere om pension til selvstændige i Sydbank

Derfor er det en fordel at sprede opsparingen

Hvis du som virksomhedsejer spreder din formue mellem forskellige formuemiljøer, spreder du samtidig risikoen, og beskytter dig og din familie. 

Den del af din opsparing, som er placeret på pension, er kreditorbeskyttet. Det er en fordel, hvis virksomheden går konkurs, eller hvis du ikke kan opnå den forventede pris for din virksomhed, hvis den skal sælges. Hvis hele formuen havde været placeret i virksomheden, ville du have mistet de penge, der skulle finansiere din pensionstilværelse


Næste artikel