Har du tjekket din konto for nylig?

670.000 danskere tjekker sjældent eller aldrig deres konto. Især de unge glemmer at tjekke, om de kan genkende deres egne træk på kontoen.

Af forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen

Der er hævet et beløb fra din konto, og du har svært ved at genkende, hvad pengene er brugt til. Kender du det? For det meste kommer man i tanke om, hvad beløbet er brugt til, men en sjælden gang er det imidlertid andre, der har hævet ens penge.

Hvert år oplever en del danskere desværre, at deres betalingsoplysninger misbruges, og der ulovligt hæves penge på deres konto. Det kan vi selv være med til at forebygge og standse, hvis vi løbende gennemgår de hævninger, der er sket på vores konti.

De +67-årige er gode til det, mens det kniber for de yngre.

Det viser en ny måling, som YouGov har udført for Sydbank. Faktisk er det kun 70 pct. af de under 40-årige, der jævnligt tjekker deres konto for at se, om de kender noget til de penge, der er hævet. For de +67-årige er det hele 93 pct.

- Det er så nemt at holde øje med hævningerne på ens konto fx via mobilbanken. Så der er vist kun dårlige undskyldninger for ikke at få det gjort. At holde øje med bevægelserne på ens konto er en del af det daglige eller ugentlige pengearbejde. Og ikke nok med det – det er også en del af ens digitale selvforsvar at holde et godt øje med pengene på ens konto, siger Sydbanks forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, der af YouGov-målingen kan se, at der ikke kun er forskel og unge og ældre.

Hvor 86 pct. af kvinderne jævnligt tjekker hævningerne på deres konto, er det kun 78 pct. af mændene.

De daglige beløbsgrænser

Mænd har så til gengæld bedre styr på, at der er mulighed for at reducere de daglige beløbsgrænser, fx når man overfører penge til andre fra sine konti eller betaler med kort. På den måde kan man reducere det beløb, der i værste fald kan ende på de forkerte hænder.

I YouGov-målingen svarede 39 pct. af kvinderne og 52 pct. af mændene, at de kender til muligheden for at få nedsat det beløb, de maksimalt kan bruge om dagen. Kun 7 pct. af kvinderne og 11 pct. af mændene har dog benyttet sig af muligheden.

- Det kan godt undre mig, at så få får nedsat beløbsgrænsen for daglige overførsler og betalinger via net- og mobilbanken. Det er en god idé at overveje, om man har gavn af at gøre det – som led i sit eget økonomiske selvforsvar, siger Ann Lehmann Erichsen, og forbrugerøkonomen anbefaler derfor alle at finde ud af, hvad deres daglige maksimumgrænse er.


Næste artikel