Nu kan du både arbejde, få folkepension og slippe for modregning

Med virkning fra 1. januar 2023 bliver du ikke længere modregnet i din folkepension, hvis du eller din ægtefælle arbejder. Du kan faktisk tjene, så meget du vil, uden det går ud over din folkepension. Har du udsat din folkepension, skal du kraftigt overveje at få den udbetalt.

Pensionstilværelsen er for nogle at have weekend syv dage om ugen. Men for flere og flere seniorer er det også dage på jobbet omgivet af kolleger.

Hidtil har der været grænser for, hvor meget du måtte tjene ved siden af uden at blive modregnet i din folkepension. Det har mange været kede af, for det er ikke rart at skulle have ’penge med hjemmefra’, når man går på arbejde.

Politikerne har med nye regler sikret, at du og din ægtefælle kan arbejde, så meget I ønsker, uden I bliver ”straffet” økonomisk.

Men hvad betyder det i kroner for dig?

Her er et par eksempler.

Enlig: Hvis en (enlig) folkepensionist arbejder og tjener 200.000 kr. om året ved siden af sine egne pensionsudbetalinger på 90.000 kr., betyder de nye regler, at der udbetales 2.000 kr. mere i pension hver måned før skat.

Et par: Den ene ægtefælle er stadig er på arbejdsmarkedet og tjener 400.000 kr. om året.

Den anden er pensionist med egen pensionsudbetaling på150.000 kr. Her får den pensionerede ægtefælle udbetalt næsten 4.000 kr. mere hver måned før skat.

Vil flere seniorer arbejde fremadrettet?

Der er ingen tvivl om, at de nye regler gør det attraktiv at arbejde videre, selvom man har rundet folkepensionsalderen. Som reglerne er skruet sammen, får man flere penge mellem hænderne uden at skulle arbejde mere. Så nogle vil fortsætte med at arbejde, som de plejer, mens andre uden tvivl vil skrue op for arbejdstimerne.

Udskudt folkepension er blevet en dårlig forretning

I mange år har reglerne om, at man kunne udskyde sin folkepension, hvis man arbejdede efter folkepensionsalderen, været økonomisk attraktive. For til gengæld fik man en større folkepension, når man endelig valgte at søge om den nogle år senere.

Nu hvor modregning af lønindkomst er fjernet, synes de gamle regler om udsat folkepension overflødige. Nu gælder det faktisk om at søge om sin folkepension, mens man arbejder. Har du opsat din folkepension, skal du derfor kraftigt overveje at få den udbetalt.


Næste artikel