Feriebolig i udlandet: Egne mursten under sydlige himmelstrøg
Af Martin Kjærsgaard Nielsen, finansjournalist

En hacienda nær Andalusiens solrige kyst, en klassisk villa ved Gardasøens lune vand eller en fiks bungalow tæt på Alpernes kridhvide pister. I Sydeuropa findes der noget for enhver smag, temperament og pengepung. Med lidt held og gode konjunkturer kan det rette boligkøb også blive en god investering. 

Lad det være sagt med det samme: At købe fast ejendom i udlandet er en stor beslutning, og som på aktiemarkedet er det ikke lige meget, hvad man lægger i kurven, forklarer Sydbanks cheføkonom. 

Beliggenhed og pris hænger sammen

“Beliggenhed er en vigtig faktor for prisdannelsen, også sydpå. Det vil ofte være priset ind i boligerne, der fx er dyrere i spanske Malaga end i Motril og Almería, der ligger hhv. 100 og 200 km længere mod øst, selvom alle tre byer ligger ud til den samme Middelhavskyst,” siger Søren V. Kristensen. 

Attraktive ferieboliger på populære destinationer vil generelt tiltrække en større købsinteresse, men det kan også resultere i et prispres, der fører til en urealistisk værdiansættelse. Derfor er det vigtigt at gøre sit forarbejde grundigt, holde fast i sine prioriteter og undgå at blive revet med. 

“Selv guld kan købes for dyrt. Måske giver det bedre mening at kigge efter en feriebolig i en undervurderet by eller region, fx med uopdaget potentiale for vækst, turisme og udvikling, der over tid kan løfte efterspørgslen og lægge et opadgående pres på boligpriserne,” tilføjer cheføkonom Søren V. Kristensen. Et dansk eksempel er Klitmøller i Thy – kendt som Cold Hawaii – der har udviklet sig til et populært samlingspunkt for surfere. Interessen har medført en tilflytning, der på få år løftede boligpriserne i byen med ca. 50 pct. 

Selvom man finder den perfekte bolig i et lovende område til en skarp pris, er der ingen garanti for fremtidige værdistigninger. Som det fremgår af figur 1, ligger de spanske og franske boligpriser fortsat under niveauerne fra før finanskrisen i 2007-2008, og de italienske boligejere er først nu tilbage på niveauet fra 2011. 

Et tabt årti i Sydeuropa

“De overordnede konjunkturer har bidraget til, hvad der må betegnes som et tabt årti for sydeuropæiske boligejere,” siger Søren V. Kristensen og fortsætter: 

“Det er med til at understrege, at man først og fremmest skal købe en feriebolig for at få et dejligt sted at holde ferie. Det nævner jeg altid, når fast ejendom og investering nævnes i samme sætning. En eventuel værdistigning er en bonus.” 

I Sydeuropa er boligmarkedets regler ikke nødvendigvis magen til dem, vi har i Danmark. Derfor bør man søge professionel vejledning, før man investerer i egne mursten under sydlige himmelstrøg.

Køb af feriebolig i udlandet – sådan gør du 

 Find boligen

Du kan tjekke salgsopstillinger på nettet (fx hos spanishestate.com eller idealista.com) eller besøge en ejendomsmægler i det område, du er interesseret i. Der findes også danske ejendomsmæglere, der har specialiseret sig i Sydeuropa.

 Eksperthjælp

Boligkøb i udlandet kan være komplekst, og det er værd at søge kompetent rådgivning. Som Private Banking-kunde i Sydbank får du bl.a. generel rådgivning om køb af feriebolig i udlandet (og i Danmark). 

Skatteregler

Det er nødvendigt at sætte sig ind i gældende skatteregler, herunder ejendomsværdiskat, beskatning af lejeindtægt og beskatning ved salg af boligen. Læs mere på Skats website (skat.dk).

 Jura

Lovgivningen varierer fra land til land, og relevant advokatbistand kan sikre dig mod ubehagelige overraskelser. Hvad sker der fx med boligen i tilfælde af dødsfald? Det kan en juridisk ekspert med indsigt i det enkelte lands lovgivning hjælpe dig med svar på.


Overvejelser før du køber: 

Formål:

  • Hvad skal jeg primært bruge boligen til?
  • Foretrækker jeg landområder eller by- og kulturliv
  • Er der golfbaner, museer og restauranter tæt på? 

Anvendelse:

  • Hvor meget plads har du brug for?
  • Hvor ofte og hvor længe vil du bruge ferieboligen?
  • Er boligen egnet til ophold året rundt? 

Tilgængelighed:

  • Hvor nemt er det at rejse til og fra ferieboligen?
  • Hvad koster transport tur/retur? 

 


Næste artikel